Theorie, Tussentijdse toets en dan....Examen
Je Theorie halen
Bij Autorijschool Raymond zijn we gespecialiseerd in het opleiden van het praktijk gedeelte. Wij hebben dan ook veel aandacht voor praktische vaardigheden.
In de toekomst zullen we ook de Theorielessen gaan verzorgen maar voor nu hebben wij alleen voor het theoriegedeelte een adviserende rol.
Het advies voor het leren hangt heel erg af van welke vorm van leren het beste bij jou past.
Ben je een theoretisch ingestelde leerling? Dan kun je het beste leren uit een boek in combinatie met oefenexamens via de computer.
Hier kan je natuurlijk ook in variëren. Je kunt heel ouderwets een boek kopen maar je kan ook digitaal leren op bijvoorbeeld je computer, tablet of telefoon.(handig als je bijvoorbeeld in een tussenuur op school even niks te doen hebt of als je in de trein zit kan je ook prima gebruik maken van de digitale versie.
Voor de theoretisch ingestelde leerlingen raad ik de boeken(of digitale versie) van Veka-best aan.
Voor de praktisch ingestelde leerlingen is dit boek natuurlijk ook aan te bevelen maar omdat het leren uit een boek vaak wat moeilijker is, kan ik je adviseren gebruik te maken van een theoriecursus.
Deze cursus kan je helpen om wat sneller de stof doen te onthouden. Door te luisteren naar een docent die het op een leuke manier verteld, is dit misschien voor jou wel de beste stap.
Overleg met je instructeur welke cursus bij jou past. Wij geven hier een passend advies over in de lesauto.
Vrijstelling halen met de Tussentijdse toets
Als de bijzondere verichtingen goed gaan dan ga je een tussentijdse toets aanvragen. Een tussentijdse toets is een tussen meting van het CBR die wordt afgenomen door een examinator van het CBR. Je kunt dan even wennen aan de examinatoren en een indruk krijgen hoe een examen werkt.
Tijdens de toets kun je vrijstelling behalen voor het doen van de bijzondere verrichtingen. Als je 2 verrichtingen goed doet, behaal je de vrijstelling voor je auto rijexamen. Je hoeft dan dus geen bijzondere verrichtingen meer te doen. De examinator geeft tijdig aan welke opdracht hij van je wil zien en in welke straat. Het is dan aan jou om deze zo netjes mogelijk uit te voeren.
Verder bestaat de tussentijdse toets uit het zelfstandig een route rijden op de navigatie, maar ook op aanwijzingen van de examinator. Eigenlijk is dit hetzelfde als op je examen.
Na de toets krijg je van de examinator wat puntjes te horen waar je nog aan mag werken en of je vrijstelling hebt behaald.
Hoe gaat een autorijexamen in zijn werk
Je gaat pas naar het examen als de instructeur met jou op het gewenste niveau zit. Dit geeft de grootste kans van slagen. De instructeur weet als geen ander de eisen van het CBR.
Samen met jou wordt er gekeken naar een datum waardoor je zelf ook kan zien wat de eventuele wachttijden zijn tot het eerst mogelijk planbare examen.
Een ingeboekt examen kan binnen 24 uur geannuleerd of gewijzigd worden. Na 24 uur staat het examen vast.
De wachttijden kunnen variëren van 2 tot 9 weken. Een langere wachttijd komt vaak door vakantietijd bij het CBR. Ook examinatoren hebben recht op hun vrije tijd uiteraard.
De dag van het examen
* De lesauto komt 1 uur voor je examen voor rijden en samen rijden we naar Alkmaar richting het CBR.
* Bij het CBR aangekomen parkeren we de auto achteruit in het parkeervak. Dit doen we expres zo, zodat je het examen kan starten door makkelijk vooruit weg te kunnen rijden.
* In de auto bespreken we de laatste belangrijke controle punten. Hierna sluiten we de auto af en gaan we het gebouw binnen waar we hartelijk ontvangen worden door de koffie juffrouw.
* Je krijgt van de rijschool een kopje koffie of thee als je dit wil.
* Als het tijd is hoor je via een luidspreker de tekst: ‘Examen kandidaten voor categorie B en voor de tussentijdse toets mogen boven komen’ . Op je uitnodiging voor het examen staat een tafel nummer en met je uitnodiging ga je samen met je instructeur naar boven.
* Bij de juiste tafel zit of staat jouw examinator en samen met je instructeur neem je plaats achter de tafel en wordt je van harte welkom geheten.
* De eerste vraag is standaard: ‘Hoe gaat het met je’ waarna meestal wel blijkt dat de zenuwen er meer zitten dan dat je zou willen.
* Aan de tafel zal de examinator zijn of haar verhaal doen en probeert jou wat gerust te stellen.
* Na de controle van je identiteitskaart zijn we op het punt aangekomen van vertrek.
* Samen met de examinator lopen we naar beneden richting de auto. Voordat je bij de auto bent krijg je een ogentest door een kentekenplaat te lezen dat op een hek gemonteerd is. Het is de bedoeling dat je die op 20 meter afstand kan lezen.
* Je stapt in de auto, doet je gordel om en je gaat laten zien hoe jij auto rijdt.
* Je bent ongeveer 30 á 35 minuten onderweg, waarin jij 10 tot 15 min via de navigatie mag gaan rijden en de overige minuten worden verteld door de examinator welke kant je op mag.
* Tijdens het examen zal je merken dat de zenuwen minder worden en dat de tijd voorbij vliegt. Voor je het weet rij je alweer richting het CBR.
* Terug bij het CBR mag je de auto vooruit in een parkeervak parkeren.
* Sluit de auto netjes af en loop samen met je examinator naar boven.
* Boven aan de tafel krijg je te horen of je geslaagd bent, of dat er nog wat punten zijn waar aan gewerkt mag worden.
* Als je geslaagd bent moet er nog wel een officiële handtekening gezet worden. Hierna ben je helemaal klaar met je rijopleiding en wordt je weer thuis gebracht. Na het maken van een geslaagden foto uiteraard! Deze mag niet ontbreken.
* Als je deze keer niet geslaagd bent, zal je uiteraard ook thuisgebracht worden.
* Op de terugweg in de auto zal je instructeur nog even vertellen hoe het bij jouw gemeente werkt met betrekking tot het aanvragen van je rijbewijs.
Je Rijbewijs gehaald - maar nog geen 18
Als je 17 jaar oud bent en al geslaagd voor je rijbewijs, dan kun je nog geen rijbewijs aanvragen.
Om toch te kunnen rijden, onder begeleiding totdat je 18 jaar bent, ga je naar de website van 2 to drive.
Hier kun je alle informatie vinden over hoe je jouw begeleiderspas aan kunt vragen.
(www.2todrive.nl)
2 to drive is in het leven geroepen om jongeren van 17 tot 18 jaar oud onder begeleiding te kunnen laten autorijden. Dit in de hoop dat de nieuwe bestuurder zich verantwoordelijk blijft gedragen ten tijde van het minder jarig zijn. De hoop is ook dat er op deze manier minder kans op brokken is.
Je Rijbewijs aanvragen
Ben je 18 jaar oud en heb je het rijbewijs gehaald, dan kun je bij de meeste gemeentes een afspraak maken om het rijbewijs aan te vragen. Het duurt dan gemiddeld 1 week voordat je het pasje in handen hebt en dus officieel mag rijden!
Als je het rijbewijs aan gaat vragen, neem je de 3 P’s mee:
* Paspoort (of identiteitskaart)
* Portemonnee
* Pasfoto
In 2020 kost een rijbewijs gemiddeld € 40,65 euro. Je kunt ook met spoed een rijbewijs aanvragen. Je hebt het dan een paar dagen eerder. Kosten zijn dan rond de €75,00.
Nazorg bij Autorijschool Raymond
Bij Autorijschool Raymond is het doel nooit om “alleen maar” het rijbewijs te behalen. Wij vinden het belangrijk om ook een VEILIGE bestuurder op de openbare weg af te leveren.
Na het behalen van het rijbewijs horen wij regelmatig terug van de leerlingen dat zij nog niet direct auto gaan rijden. Dit omdat ze een aantal maanden gaan reizen, of omdat ze nog jaren studeren en op kamers gaan wonen. De financiën ontbreken dan om een eigen auto te rijden.
Als rijschool vinden wij het belangrijk om een leerling, die een lange periode niet gereden heeft, weer even op weg te helpen. De eerste keer na lange tijd zelf rijden in een auto gaat dan toch wat “stroef”.
Hierom hebben wij gekozen voor een gratis rijles, die binnen 5 jaar na behalen van het rijbewijs ingewisseld kan worden. Uiteraard door de desbetreffende leerling. Zo kun je weer even wennen aan de drukte op de weg en aan het besturen van een auto. Vaak is 1 rijles al voldoende!
Dit noemen wij nazorgen en maakt voor ons een rijopleiding compleet!