Faalangst Rijlessen
Faalangst
De twijfel of je iets goed doet, is heel normaal. Het laat juist zien dat je een mooi mens bent. Je wilt het immers gewoon heel erg goed doen! Dit is heel bewonderenswaardig. De twijfel wordt echter ongezond wanneer het je hele leven gaat beïnvloeden.
Als je tijdens het lessen of tijdens een examen niets durft te ondernemen omdat het zou kunnen mislukken, of als je de gedachte hebt dat alles wat je gaat doen sowieso gaat mislukken, dan spreken we over faalangst.
Dit is natuurlijk niet gezond en dit beïnvloedt je rijgedrag op een negatieve manier. De faalangst wordt hierdoor weer versterkt, waardoor je met je gedachtes in een neerwaartse spiraal raakt waar je moeilijk uit kan stappen.
Gedachtes die bij faalangst horen zijn bijvoorbeeld:
Ik weet zeker dat dit haast onmogelijk is.
Ik heb het verprutst! Ik kan het wel vergeten.
Wat ben ik stom bezig.
Wat zullen ze wel niet van me denken.
De meest voorkomende oorzaken van faalangst
Prestatiedruk
In onze hedendaagse maatschappij is het belangrijk om te presteren. Zo was vroeger bijvoorbeeld doorstuderen enkel voor de elite weggelegd. Nu bestaat er voor zo goed als iedereen de kans om verder te studeren, wat dus samenhangt met meer inzet en prestatie. Door deze verhoogde eisen en verwachtingen ervaren veel studenten prestatiedruk. Deze druk kan ertoe lijden dat de angst om te falen zo groot wordt dat je angst symptomen ervaart.
Laag zelfbeeld
Naast het ervaren van druk is een laag zelfbeeld ook één van de vaakst voorkomende oorzaken van faalangst. Dit lage zelfbeeld kan je namelijk meer angst aanpraten. Mensen die onzeker zijn over zichzelf, kunnen meer angst ervaren om te falen. Mochten deze mensen dan daadwerkelijk falen, is dit vaak moeilijk te verwerken, omdat er reeds sprake was van een laag zelfbeeld. Zo kunnen ze er wekenlang van ondersteboven zijn. Een laag zelfbeeld is dus één van de vaak voorkomende oorzaken van faalangst.
Keuzes maken
Veel mensen vinden het lastig definitieve keuzes te maken, omdat ze bang zijn iets fout te doen. Echter is keuzes maken (vooral in het verkeer) wel van belang. In de auto geldt: als je een keuze hebt gemaakt, dan blijf je hierbij. Ook al zit het tegen, ook al vindt een ander het geen goed idee, ook al heb je zo af en toe enorme twijfels, gewoon doorgaan. Nadat de moeilijke situatie is opgelost kunnen we altijd bespreken wat er goed ging en waarom je voor jouw keuze ging.
Helpt medicatie tegen faalangst
Medicatie kan nuttig zijn om je op korte termijn te helpen. Zo kan het je bijvoorbeeld helpen met zenuwen terwijl je studeert voor het theorie examen. Vaak is het echter een nuttig idee om de oorzaken van faalangst aan te pakken, aangezien medicatie slechts een tijdelijke oplossing is. Oorzaken van faalangst kan je aanpakken door bijvoorbeeld faalangst training.
Ik wil het ten strengste afraden om tijdens het autorijden medicatie voor faalangst te gebruiken, aangezien medicatie de rijvaardigheid kan beïnvloeden.
Hoe faalangst te benaderen
Bij het behandelen van faalangst werkt het zogeheten 4G model vaak erg goed. Hieronder een kort overzicht van het 4G model.
Normale rijles Examen
Gebeurtenis | Autorijden | Autorijden |
Gedachte | Oplossen van verkeersituaties | Als het maar goed gaat. |
Gevoel | Ontspannen | Onzeker / gestrest |
Gevolg | Je rijdt als een automobilist | Kan de situatie niet of minder goed oplossen |
Zoals te zien is in de tabel komen onzekerheden bij bijvoorbeeld een examen voort uit de gedachtes van de leerling, waardoor het uiteindelijke gevolg anders is dan wat de leerling wil. Wanneer je dit inziet, is het van belang je gedachtes bij het oplossen van de verkeerssituatie te houden en andere gedachten voorbij te laten gaan. Zo voorkom je verwarring op je examen, en ben je in staat om situaties in het verkeer op te lossen zoals normaal. Niet het fouten maken zelf, maar het oplossen van deze fouten is immers van het hoogste belang.
NLP Neuro Linguïstisch programmeren
Vaak kan een kandidaat zelf goed inschatten welke manier van leren het beste bij ze past. Ben je bijvoorbeeld een beelddenker, dan ga ik als leraar op zoek naar woorden die een beeld bij de leerling oproepen, zodat die het te leren onderwerp sneller en beter kan begrijpen. Een simpel voorbeeld zou zijn: “Zie je dat we kunnen schakelen op de toerenteller?”.
Aanspraak maken op het visuele systeem zou minder effectief zijn bij een auditief ingestelde leerling. Bij zo’n student zou de vraag: “Hoor je aan de motor dat we nu kunnen schakelen?” beter werken.
Door een persoonlijke aanpak te ontwikkelen voor elke leerling kunnen wij ook goed met faalangstige leerlingen omgaan. Met het gebruik van verschillende methodes bereiken wij het uiteindelijke doel: paniek en stress wegnemen, zodat de kandidaat op een leuke manier kan leren en vertrouwen kan krijgen in hun eigen kunnen. Dat zijn nou bestuurders die je op de weg wilt hebben!