Hoeveel lessen heb je nodig?

Een vraag die we bij de rijschool vaak krijgen is: “Hoeveel lessen denkt u dat ik nodig heb?” Dit is een vraag die best lastig te beantwoorden is, het hangt namelijk van meerdere factoren af. Maar ik ga een poging wagen dit toe te lichten.

Een gemiddelde leerling heeft bij autorijschool Raymond 35 á 40 rijlessen nodig.
Er zijn ook leerlingen die minder lessen nodig hebben. Dit zijn vaak leerlingen die al weg ervaring hebben. Deze rijden bijvoorbeeld al op de bromfiets of op een tractor in het verkeer. Deze leerlingen merken dat het allemaal wat makkelijker gaat dan iemand zonder weg ervaring.

Als je nu meer lessen nodig hebt, waar komt dit dan door?

Hieronder beschrijf ik een paar mogelijke oorzaken:

 1. De motivatie
  Het kan gebeuren dat als de leerling merkt dat hij of zij een onderdeel moeilijk vindt en het meer oefening vergt dan verwacht, ze het hoofd snel laten hangen in plaats van er alles aan te doen om het goed onder de knie te krijgen. Ze missen soms een stukje ‘vechtlust’.
 2. Aandacht verdelen
  De ene leerling kan een bepaalde verkeerssituatie beter en sneller herkennen dan de andere leerling. Als jij een leerling bent die een situatie snel in kan schatten, kun je eerder aan de slag met de verkeersopgave. Ben je een leerling die het iets later ziet, zal je dus iets meer lessen nodig hebben om dit onder de knie te krijgen. Je moet ook met zoveel zaken rekening houden! En dat is niet alleen vóór de auto, maar er ook achter!
 3. Voorrangsregels
  Ook al is de theorie behaald, het blijft voor veel leerlingen lastig om snel te herkennen bij bijvoorbeeld kruispunten, of ze voorrang moeten verlenen of dat je juist voorrang moet krijgen. Dit is een belangrijk element dat iedere keer opnieuw veilig geïnterpreteerd moet kunnen worden. Het alert hierop kunnen reageren behoeft voor de één meer oefening dan voor de ander.

  4. Motoriek
  Er zijn soms leerlingen waarbij het lastig lijkt om te kunnen sturen. Dit komt vaak naar voren bij een bijzondere verrichting, zoals bijvoorbeeld recht achteruit rijden, achteruit in vak parkeren etc. De leerling kan dan vaak prima vooruit het verkeer door rijden, maar heeft dan moeite met de speciale manoeuvres.

LET OP!
Je hoort weleens dat een instructeur een leerling langer vasthoudt in plaats van op examen stuurt. Bij onze rijschool is dit zeker niet het geval. Het dient geen enkel nut! Wij adviseren leerlingen soms even te stoppen met hun rijles om de theorie te halen. Ze zouden anders wellicht al door het pakket heen zijn nog voordat ze examen kunnen doen.
Voor ons is het belangrijk dat wij veilige weggebruikers afleveren! Je moet namelijk in staat zijn je eigen foutjes in het verkeer of die van je mede weggebruiker veilig weten op te lossen.


Feit blijft:  Als wij bij jou op de achterbank durven te gaan zitten, ben je klaar voor het examen! Wij leveren dan een bewuste bestuurder af en dat geeft ons een goed gevoel!